Kirjoittanut raittiusseura | 10 huhtikuun, 2010

Seura säätiön vuokralaisena

Seura jatkoi toimintaansa perustamansa säätiön hoitamissa tiloissa, kuten jo yli 70 vuotta aiemminkin. Säätiö hallituksen oli nautittava seuran luottamusta, sillä se oli seuran valitsema. Asian olisi pitänyt olla niin aina siihen asti, kunnes seura jonain päivänä mahdollisesti lopettaisi virallisesti toimintansa. On normalia, että yhdistysten perustamat säätiöt alkavat täydentämään itse itseään siinä vaiheessa kun säätäjänä toiminut yhteisö lakkaa olemasta. Sen sijaan se, että näin tapahtuu säätäjän ollessa hyvävoimaisena ja täydessä toiminnantouhussa on erityisen poikkeuksellista. Sellaista ei yleensä tapahdu, ei ainakaan säätäjän tietämättä.

Seura solmi säätiön kanssa vuokrasopimuksen 14.2.2002. Solmittu vuokrasopimus oli taannehtiva ja sen alkupäiväksi tuli säätiön toiminnan aloittamispäivä 1.11.2000. Vuokrasopimuksen pääasiallinen tarkoitus oli mahdollistaa seuralle sen halutessa erilaisten vuokra-avustusten anominen. Jälkeenpäin voi arvioida, miten kristillinen kyseinen motiivi oli alunperin. Riippumatta vuokrasopimuksen laatimisen alkuperäisestä syystä kyseinen sopimus muodosti lainvoimaisen perustan säätiön ja seuran välisille suhteille, sekä erilaisille taloudellisille järjestelyille.

Kaiken aikaa säätiön perustamisesta lähtien säätiö toimi eräissä asioissa tavalla, jota on pidettävä vähintäänkin erikoisena ja sääntömuutoksen jälkeen ongelmallisena. Säätiö pidätti seuran kanssa tehdystä vuokrasopimuksesta huolimatta kaikki salien ulosvuokrauksesta syntyvät varat itsellään. Säätiö tuloutti seuralle ainoastaan tilaisuuksiin liittyvät tarjoilutulot. Säätiön toimintaa voitiin pitää alkuperäisten sääntöjen voimassa ollessa hyväksyttävänä. Sääntömuutoksen irroitettua säätiön seurasta itsenäiseksi toimijaksi, jonka suhde seuraan oli pelkästään vuokranantajan suhde vuokralaiseen, olisi salivuokrarahat pitänyt tulouttaa seuralle, koska juhlasalitilat ja Keltainen Tupa oli vuokrattu seuralle sen yksinomaiseen käyttöön. Sen sijaan, että säätiö olisi tulouttanut seuralle sille kuuluvat varat, tai esittänyt uutta sopimusta, säätiö otti tiloihinsa uusia vuokralaisia, joilla oli vastiikkeeton käyttöoikeus seuralle vuokrattuihin tiloihin. Merkittävin tällainen vuokralainen oli vuosina 2007-2009  Suomen Uusperheellisten Liitto ry (SUPLI), jonka toiminnan johtaja Pekka Larkela ja liittohallituksen puheenjohtaja Tina Mäkelä toimivat myös säätiön hallituksessa, Tina Mäkelän toimiessa säätiön hallituksen puheenjohtajana.

Seruan menettämät salivuokratulot nousevat vuosien 2001-3/2010 ajalta pelkältä pääomaltaan useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin, summa perustuu arvioon vuotuisesta kertymästä, jonka esitti säätiön pj Tina Mäkelä seuran ja säätiön välisessä neuvottelussa tiistaina 31.3.2009.


Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: