Kirjoittanut raittiusseura | 17 huhtikuun, 2010

Sääntömuutoksen outoja yksityiskohtia

Säätiön sääntömuutos prosessi sai alkunsa vuoden 2006 ensimäisessä säätiön hallituksen kokouksessa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että kyseisessä kokouksessa oli myös kutsuttuna läsnä seuran edustus, kertomassa vasta aloittaneesta Omega-projektista.

Seuran edustajien eli puheenjohtaja Heimo Valkaman, Matti Lahtisen ja Heidi Järvisen poistuttua kokouksesta oli esityslistalla seuraavana kohtana säätiön sääntöjen muuttaminen. Huolimatta siitä, että seuran edustus oli läsnä, ei kukaan läsnäoleva säätiön hallituksen jäsen nähnyt tarpeelliseksi informoida seuran edustajia edessä olevasta sääntömuutoshankkeesta.  Asia on luonnollisestikin ollut esityslistalla, koska säätiön säääntöjen muuttamista ei saa käsitellä kokouksessa lisättynä asiana.

Säätiölaki ja säätiön säännöt määräävät, että mikäli hallituksen kokouksessa on tarkoitus käsitellä säätiön sääntöjen muuttamista, on siitä mainittava erikseen kokouskutsussa. Milloin sääntömuutos ei ole mainittu erikseen kokouskustussa, ei sitä koskevaa asiaa saa käsitellä hallituksen kokouksessa.

Jostain syystä sätiön hallitus koki yksimielisesti tarvetta olla mainitsematta asiasta millään tavalla seuran edustajille. Seuraava mielenkiintoinen seikka on se, että vaikka säätiön hallituksen jäsenet olivat saaneet kotitehtäväkseen miettiä omaa ehdostustaan säätiön uusiksi säännöiksi, oli seuraavassa kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä Hannu Suhonen (ent. kansansedustaja, SMP, Tina Mäkelän puoliso). Eräs säätiön hallituksen jäsen on todennut asiasta, että hän hieman yllättyi kun Suhonen tuli paikalle.

Säätiön asiamies Marja Aaltonen on kertonut, keskustellessaan sääntömuutoksesta seuran puheenjohtajan Pertti Kähkösen ja silloisen toiminnanjohtaja Matti Lahtisen kanssa helmikuussa 2009, että häntä vähän nauratti postittaa sääntömuutospapereita, koska hankkeen perusteluna oli vain se, että säätiö ajanmukaistaa sääntöjään. Mainittakoon, että Lahtinen oli tuolloin vielä myös säätiön työntekijä.

Joka tapauksessa on selvää, että sääntömuutos salattiin tahallisesti seuran johtokunnalta ja salaamiseen osallistui myös säätiön asiamies Marja Aaltonen, joka oli tuolloin myös seuran rahastonhoitaja ja  jäsenkirjuri.  Aaltonen ei selvästikään itse kokenut roolituksessaan ristiriitaa tai pettävänsä seuran luottamusta.


Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: