Kirjoittanut raittiusseura | 22 huhtikuun, 2010

Sääntömuutoksen perustelut

TKRS:n kiinteistösäätiön hallitus perusteli sääntömuutosta suurin piirtein seuraavasti:

Säätiö ajanmukaistaa sääntönsä.

Säätiölaki säätää säätiön sääntöjen muuttamisesta seuraavasti:

4 LUKU

Sääntöjen muuttaminen sekä säätiön sulautuminen ja lakkauttaminen (27.3.1987/349)

17 § (13.7.1964/400)

Jos säätiön sääntöjen muuttaminen muuttuneiden olojen vuoksi tai muusta syystä havaitaan tarpeelliseksi, on säätiön huolehdittava niiden muuttamisesta ja haettava muutokselle patentti- ja rekisterihallituksen vahvistus. (13.12.1994/1172)

Sääntömuutokselle tulee olla siis olosuhteiden muuttumisesta johtuva peruste ennen kuin säätiö voi muuttaa sääntöjään riippumatta siitä, mitä säätiön säännöt muuten määräävät sääntöjen muuttamisesta. Se että sääntöjen muuttaminen on mahdollista ei vielä tarkoita sitä, että se olisi oikein tai edes laillista säätiölain tarkoittamassa merkityksessä.

Säätiörekisterin tulee valvoa, että sääntöjen muuttamisen edellytykset täyttyvät. Kiinteistösäätiö on perustellut omaa sääntömuutostaan pelkästään sääntöjen ajanmukaistamisella. Säätiön mielestä sen toimintaympäristössä oli siis tapahtunut niin merkittäviä muutoksia, ettei alkuperäisillä säännöillä jatkaminen ollu mahdollista, tai oikeammin laillista.

Kyseisen olosuhde muutoksen olisi siis pitänyt tapahtua vuoden 2000 syksyn ja 2006 kevään välisenä aikana. Seuran johtokunnan jäsenet ovat yrittäneet hahmoittaa 2000-luvun yhteiskunnallisia muutoksia, joilla olisi voinut olla vaikutusta säätiön toimintaympäristöön. Toisin kuin 1990-luku, jolloin koettiin mm Suomen liittyminen EU:n jäseneksi, jääkiekon maailmanmestaruus ja seteliselkärankaisia rötösherroja jahdanneen SMP:n konkurssi, on 2000-luku ollut varsin vakaan yhteiskuntakehityksen aikaa. Suurimpia muutoksia ovat olleet markan vaihtuminen euroon ja pääministeri Vanhasen suorittama viinan vapauttaminen veron alennuksen kautta. Kummallakaan yhteiskunnallisella murroksella ei kuitenkaa ole ollut mitään todellista merkitystä säätiön toiminnan kannalta.

Sääntömuutosta ei ole voitu perustella seuran toiminnan lakkaamisellakaan, koska seura oli vasta saanut, vuodesta 2005 alkaen, RAY:n rahoituksen kolmivuotiselle Omega-projektille. Seuran mahdollisesti hiipumassa ollut toiminta sai voimakkaasti uutta nostetta Omega-projektin myötä. Ihmetelemme tänäkin päivänä, millä tavalla säätiö katsoo toimintaympäristönsä muuttuneen niin paljon, että se on ollut pakotettu sääntömuutokseen. Mikäli riittävän merkittävää muutosta ei ole ollut, ei säätiön hallituksella ole ollut säätiölain tarkoittamaa pakottavaa syytä sääntömuutokseen.

Kaiken päälle säätiö jatkoi toimintaansa, suhteessa seuraan, kuin mitään ei olisi tapahtunut tai muuttunut, sen toimintaympäristössä tai -olosuhteissakaan.

Loppukevennykseksi iltasatu suositus: Keisarin uudet vaatteet.


Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: